مراسم پاتختی و چگونگی برگزاری آن

کد مطلب : 155
تعداد بازدید : 772
1401/12/17
همان گونه که می دانید شروع زندگی مشترک برای دختر و پسر جوان در ایران همانند عبور از هفت خوان رستم می باشد که همان ابتدای امر، با کوهی از آداب، رسم و رسوم و مراسم مواجه می شوند. در بسیاری از موارد نیز، باید برای عملی کردن آن ها برنامه ریزی داشته باشند. یکی از این آداب، برپایی مراسم پاتختی می باشد.
مراسم پاتختی و چگونگی برگزاری آن

البته امروزه به دلایل متعددی، از برپایی بسیاری از مراسم چشم پوشی می کنند و اعتقاد دارند تا هرچه سادده تر و بدون برگزاری مراسم های زیاد، زندگی مشترک خود را شروع کنند.

مراسم پاتختی اما فلسفه ای به دنبال خود دارد. از آنجایی که زوج جوان بار مالی زیادی را برای مراسم های مختلف بر دوش می کشند، خانواده، دوستان و اقوام دور هم جمع می شدند تا با هدایای خود کمکی به زوج کنند تا سختی زیادی را متحمل نشوند.

تاریخچه مراسم پاتختی

در گذشته پاتختی با تفاوت هایی جزیی نسبت به حالا برگزار می شده است. بدین صورت که سه روز بعد از مراسم عروسی و با اسم “روز سوم” جشنی برپا می شده است که از مهمانان با آش و شیرینی پذیرایی می کردند و طی آن مهمان به رقص و پایکوبی مشغول می شدند.

اما مانند هر سنت دیگری، پاتختی نیز طی سالیان، دستخوش تغیراتی شده است و به شکل امروزه درآمده است.

مراسم پاتختی چیست؟

پاتختی مراسمی است که در طی آن، عروس بر روی یک صندلی می نشیند (تخت) و زنان و خانم های فامیل، دوست و آشنا به دور او رقص و شادمانی می کنند. این جشن به منظور تبریک و شادباش به عروس، برای ورود به دنیای تاهل و تعهد است.

در این مراسم که خبری از داماد و حضور آقایان نیست، عموما در خانه پدری عروس برپا می شود که البته بسیاری از خانواده ها مکان های دیگری را نیز برای آن در نظر می گیرند، مانند سالن های مختلف در سطح شهر، منزل خود عروس و داماد و … تمام این موارد به تصمیم عروس و داماد بستگی دارد.

مراسم پاتختی در کشورها و فرهنگ های مختلف

این مراسم از جنبه هایی شبیه به جشن Bridal Shower می باشد که در آمریکا و کانادا و چند کشور دیگر برپا می شود و در طی آن نیز خانم ها دور هم جمع می شوند و تا عروس در آخرین روزهای مجردی خود، آخرین مراسم مجردی را داشته باشد و به خوشی و شادکامی با آن وداع کند. همانطور که متوجه شدید این مراسم چند روز قبل از مراسم عروسی برگزار می شود. پاتختی هم به نوعی شبیه به همین است، منتها ورژن ایرانیزه آن!

ساعت برگزاری مراسم پاتختی

این جشن عموما عصر و به صرف عصرانه و شیرینی و چای برگزار می شود. بهترین ساعات برای آن حدود 16 تا 19 است. اما بازهم بسته به تصمیم زوجین می توان آن را به صرف شام و یا نهار برپا کرد.

حتی جدیدا بسیاری از عروس خانم ها، تم هایی را نیز برای این اجرای این مراسم در نظر می گیرند تا این مراسم به بهترین شکل ممکن برپا شود.

آیین مراسم پاتختی

در طی این مراسم ابتدا زمان به شادمانی و رقص سپری می شود. بعد از مدتی نوبت به اهدای هدایایی می رسد که مهمانان برای میزبان خود در نظر گرفته اند. مهمانان این هدایا را برای نیتی پاک و کمک به زوج تهیه کردند که می تواند به صورت نقدی باشد و یا خریدن وسایل و لوازمی که فکر می کنند زوج ها به آن احتیاج دارند، باشد.

خانواده عروس و داماد، دوستان آنان، اقوام دور و نزدیک، هر کدام با توج به بضاعت و توان مالی خود هدیه های خود را تقدیم می کنند.

در طی مراسم نیز با خوراکی های گوناگون همچون، نوشیدنی های مختلف، میوه، شیرینی و … از مهمانان پذیرایی می شود.

خلعتی مراسم پاتختی

رسم دیگری که در این مراسم وجود دارد، اهدا خلعتی است. (خلعتی به طور معمول، شامل پارچه پیراهنی، چادری و یا لباس می‌باشد). آن از طرف عروس به خانواده آقای داماد است. مطابق این رسم عروس برای تمام اعضای خانواده داماد ینی مادر، پدر، خواهر و برادر داماد هدیه را به عنوان خلعتی تهیه کرده و در جشن پاتختی و به آنان تقدیم می گردد.

برپایی مراسم پاتختی برعهده کیست؟

میزبانی این جشن و تهیه و تدارک تمام وسایل آن برعهده خانواده عروس می باشد. و به طبع، در منزل پدری عروس نیز برپا می شود. اما این یک قانون نیست! گاهی عروس و داماد تصمیم می گیرند که این مراسم را در مکانی دیگر برپا کنند حتی از برپایی ان چشم پوشی می کنند.

باید بدانیم که تمام این مسائل مرتبط به زندگی عروس و داماد است و این زوج جوان هستند که باید برای جزییات تا کلیات هرچیزی تصمیم اتخاذ کنند.

چه کسانی به مراسم پاتختی دعوت می شوند؟

معمولا جشن پاتختی نیاز به دعوت ندارد و هر کسی می خواهد در شادی عروس و داماد شریک باشد در این جشن شرکت خواهد کرد. اما در ایران بدین صورت است که از اقوام دوستان نزدیک برای شرکت در این مراسم، دعوت می کنند.

تعداد مهمانان در این جشن زیاد نیست و چون آقایانن حضور ندارند، جمعیت آن نصف مهمانان عروسی می باشد. و همچنین بسیاری از آشنایان دور نیز عموما در این مراسم شرکت نمی کنند.

لازم به ذکر است که لازم نیست برای این مهمانی و یا دورهمی، تدارکات مفصلی در نظر بگیرید. مگر آن که عروس و داماد در حال آماده سازی مراسم بزرگ و مجللی باشند. در آن صورت پیشنهاد می کنیم از شرکت های تشریفاتی کمک بگیرید تا همه چیز به بهترین شکل ممکن و بسیار منظم و باشکوه فراهم شود.

سنت های منسوخ شده

شاید بتوان گفت که مراسم پاتختی همچون بسیاری از مراسم هایی که در هفت خوان جشن عروسی در ایران وجود داشته است، منسوخ شده است. بسیاری از عروس و داماد ها، تمایلی برای برگزاری این جشن ندارند. پس بدین ترتیب، مهمانانی که قصد دارند هدیه ای به زوجی که تازه زندگی مشترک خود را آغاز کرده اند، بدهندف در همان مراسم عروسی آن را تقدیم می کنند.

بهتر است که خانواده ها نیز با فرزندان خود در این تصمیم گیری ها همراه و هم قدم باشند. و همچنین به تصمیمات آن ها برای زندگی خصوصی خود، ارزش و احترام قائل شوند.

مزون چرخچی، طراحی و دوخت لباس عروس و اجاره لباس عروس

برای دیدن جدیدترین محصولات مزون چرخچی می‌توانید به بخش محصولات سایت مراجعه کنید یا با ما در ارتباط باشید. مزون چرخچی آمادگی دارد تا همه شهرهای استان مازندران را تحت پوشش خود قرار دهد. شما می‌توانید با استفاده از تگ‌های لباس عروس بابل، لباس عروس گلوگاه، لباس عروس بهشهر، لباس عروس نکا، لباس عروس میان‌دورود، لباس عروس ساری، لباس عروس جویبار، لباس عروس سیمرغ، لباس عروس قائم‌شهر، لباس عروس سوادکوه، لباس عروس بابلسر، لباس عروس بابل، لباس عروس فریدون‌کنار، لباس عروس محمودآباد، لباس عروس آمل، لباس عروس نور، لباس عروس نوشهر، لباس عروس چالوس، لباس عروس کلاردشت، لباس عروس عباس‌آباد، لباس عروس تنکابن، لباس عروس رامسر و لباس عروس مازندران ما را پیدا کنید و علاوه بر سفارش جدیدترین لباس‌های عروس آماده می‌توانید سفارش طراحی و دوخت لباس عروس به صورت اختصاصی و همچنین اجاره لباس عروس را نیز برای خود داشته باشید.

مطالب مشابه

نظرات خود در رابطه با این مطلب را مطرح نمائید
captcha