مراسم بله برون چیست؟
بله برون بعد از به توافق رسیدن دختر و پسر و خانواده ها با یکدیگر در مراسم خواستگاری، انجام می شود. مهربرون (مهربران) یا خرج برون (خرج بران) یکی از مراسم قدیمی و سنتی ازدواج در ایران است که مردان دو خانواده یک جا جمع می شدند و در طی آن مهریه و شیربهای عروس توسط خانواده های دو طرف تعیین می شد. نوع زنانه همین مجلس را بله بران می گویند.
تاریخچه مراسم بله برون
بعد از آنکه مراسم خواستگاری به سرانجام رسید و دو خانواده اطمینان پیدا کردند که این ازدواج به سرانجام می انجامد، خانواده داماد از خانواده عروس درخواست برگزاری جلسه «مهر بران» می کردند. این مجلس اصولا هنگام شب و با حضور بزرگان و ریش سفیدان دو خانواده دختر و پسر و در خانه پدر دختر برگزار می شده است.
در گذشته رسم بر این بود که هر موقع خانواده داماد روز مشخصی را از خانواده عروس درخواست می کردند، اما خانواده عروس مخالفت کرده و یکی دو روز دیرتر را قرار می گذاشتند. علت هم این بود که خانواده عروس نشان دهند عجله ای در شوهر دادن دختر خود ندارند!
در روز موعود، داماد به همراه چند نفر از مردان معتبر خانواده خود به خانه عروس می رفتند. پدر عروس نیز ریش سفیدان خاندان خود را دعوت می کرد. هدف آن نیز، توافق بر سر میزان مهریه عروس بوده است. معمولاً نتیجه توافق دو خانواده بر روی برگه ای توسط خوش خط ترین فرد جمع نوشته می شد و در ادامه، داماد زیر آن قباله را امضا میکرد و تعهد می داد که به موارد ذکر شده در قباله پایبند خواهد بود. دیگران هم با امضای قباله آن را گواهی می کردند.
اگر در حال خواندن این مقاله هستید یا در مراحل تدارکات خواستگاری، عقد محضری، بله برون، سفره عقد و … هستید و یا علاقمند به فلسفه و چیستی رسم و رسومات ایرانی در امر ازدواج!
در بله برون چه مسائلی مطرح می شود؟
بزرگان دو فامیل درباره میزان مهریه، شیربها، اسباب سرعقد، پول حمام عروس، رخت و لباس و زیورآلات و جواهرات عروس، هزینه های عروسی و نحوه تامین آن، چگونگی برگزاری باقی مراسمات و جشن عروسی، تعداد مهمانان و… نیز تصمیم می گرفتند. بعد از توافق دو خانواده بر سر این مسائل، تعهدات در دو نسخه مکتوب می شد و پدر داماد و پدر عروس و بزرگان مجلس امضا می کردند.
اما امروزه این مراسم به صورت جداگانه بین خانم ها و آقایان فامیل برگزار نمی شود و تنها با حضور بزرگترهای دو خانواده در محفلی خصوصی برپا می شود.
اسامی بله برون در فرهنگ های مختلف
در فرهنگ ها و قومیت های مختلف ایران، مراسم بله بران نام های متفاوتی دارد:
- در تهران به این مراسم بله بری یا بله برون یا خرج بُری میگویند.
- مردم گیل و دیلم، صورَت هَگیری (صورت گرفتن) یا ثبت هگیری (ثبت گرفتن) میگویند.
- خراسانی ها به بله برون، جواب اِستَنی (جواب استاندن یا جواب گرفتن) و یا کفش پاکِنی (کفش به پاکردن) میگویند.
- در شاهرود، “حرف تمام کردن”
- در کازرون، “شرط کنان”
- در توابع دماوند، “خرج بُری”
- در سروستان فارس، “بله برون”
- در قم، “گلاب گیرون یا مهربرون”
- در شیراز، “مهر برون یا بله برون”
- در ایل ممسنی، “باشلُق برون یا کدخدا کِشون”
- در روستاهای گرگان، “قندشکنی”
هدایا در مراسم بله برون
در بیشتر فرهنگ های ایران زمین، رسم است در مراسم بله برون، خانواده داماد هدایایی را برای عروس می برند و او را نامزد یا نشان پسرشان می کنند و به میمنت و مبارکی این پیوند، قند می شکنند.
در خراسان یک حلقه انگشتر و در روستاهای خراسان یک جفت کفش و گاهی یک دست لباس اضافه بر انگشتر و کفش به همراه مقداری نقل و نبات و قند و چای و حنا و چند سکه نقره نیز به خانه عروس میبرند در مراسم بله برون قند یا نبات را می شکنند و نیمی از آن را به خانواده عروس و نیمی را خانواده داماد می دهند.
هدایا و پیشکش هایی که در مراسم بله برون به خانه پدر عروس می برند در فرهنگ های مختلف ایران متفاوت است اما به طور کلی می توان به: انگشتر نشان، چادر، پارچه یا لباس، کفش، نقل و نبات و قند و شیرینی، گلاب و… اشاره کرد.
بر خلاف گذشته، امروزه تمام قول و قرارهای بله بران شفاهی است و مکتوب نمی شود. پس اگر هر کدام از طرفین به عهد خود پایبند نماند، غیر از شاکی شدن کار دیگری نمی توانید انجام دهید! بنابراین بهترین کار این است که تمام قول و قرارها را سر عقد رسمی و محکم کنید.
چند توصیه مهم به داماد و خانواده داماد برای مراسم بله برون:
حلقه بله برون:
حلقه بله برون که به حلقه نشان و حلقه نامزدی نیز معروف است پس از انجام تمامی توافقات و گرفتن بله از عروس به دست عروس انداخته می شود در نتیجه باید چنین حلقه ای برای مراسم بله برون از طرف خانواده داماد خریداری شود. البته حلقه بله برون با حلقه ازدواج متفاوت است، بدین صورت که حلقه نامزدی بسیار ظریف و دخترانه است.
هدایای مراسم بله برون:
علاوه بر حلقه، خانواده داماد هدایای دیگری نیز به منزل عروس می برند که از جمله این هدایا می توان به یک قواره پارچه پیراهن مجلسی، قرآن، کله قند، مانتو، کفش و کیف اشاره کرد.
توصیه می کنیم برای تکمیل اطلاعات خود در این باره، مقاله “مراحل ازدواج در ایران” را از دست ندهید.
گل بله برون:
مراسم بله برون بدون سبد گل هیچ لطفی ندارد (هیچ مراسمی بدون گل لطفی ندارد!) در این مراسم داماد بهترین و زیباترین سبد گل را تهیه می کند و معمولا حلقه بله برون نیز در سبد گل قرار می گیرد.
کیک بله برون:
تهیه کیک بله برون نیز یکی دیگر از الزامات مراسم بله برون است که معمولا جایگزین شیرینی است.
مزون چرخچی، طراحی و دوخت لباس عروس و اجاره لباس عروس
برای دیدن جدیدترین محصولات مزون چرخچی میتوانید به بخش محصولات سایت مراجعه کنید یا با ما در ارتباط باشید. مزون چرخچی آمادگی دارد تا همه شهرهای استان مازندران را تحت پوشش خود قرار دهد. شما میتوانید با استفاده از تگهای لباس عروس بابل، لباس عروس گلوگاه، لباس عروس بهشهر، لباس عروس نکا، لباس عروس میاندورود، لباس عروس ساری، لباس عروس جویبار، لباس عروس سیمرغ، لباس عروس قائمشهر، لباس عروس سوادکوه، لباس عروس بابلسر، لباس عروس بابل، لباس عروس فریدونکنار، لباس عروس محمودآباد، لباس عروس آمل، لباس عروس نور، لباس عروس نوشهر، لباس عروس چالوس، لباس عروس کلاردشت، لباس عروس عباسآباد، لباس عروس تنکابن، لباس عروس رامسر و لباس عروس مازندران ما را پیدا کنید و علاوه بر سفارش جدیدترین لباسهای عروس آماده میتوانید سفارش طراحی و دوخت لباس عروس به صورت اختصاصی و همچنین اجاره لباس عروس را نیز برای خود داشته باشید.